SVETOVÉ SLOVENSKÉ ĽUDOVÉ TANCE

Slovensko – Svetová krajina.

Pokračovať

Snímka: Pixabay

Svetové slovenské ľudové tance

Slovenský tanec bol samozrejmosťou, prastarou činnosťou. Zmienky o ľudových tancoch sa začínajú v 6. storočí a týkajú sa rôznych slovanských vetiev. Pohybovo – hudobné slovenské umenie predovšetkým vidieckeho obyvateľstva, ako aj tanečné prejavy sú prispôsobené miestnym podmienkam a autorsky sa na ňom podieľali anonymní tvorcovia, ktorí ho formovali, preberali, uchovávali a pretvárali tradovaním z generácie na generáciu. Hlavnými zložkami ľudového tanca sú pohyb, hudba a pieseň, vedľajšími rôzne obsahové a výtvarné zložky, ktoré ho spájajú s ďalšími prejavmi ľudovej kultúry. Ľudové tance sa vyskytujú na celom území Slovenska. Na Slovensku evidujeme viac ako 170 fenomenálnych folklórnych súborov, folklórnych skupín a detských folklórnych súborov.

Slovania – tanečníci a hudobníci

Zmienky o ľudových tancoch sa začínajú v 6. storočí a týkajú sa rôznych slovanských vetiev. Pramene z predfeudálneho a ranofeudálneho obdobia hovoria o Slovanoch ako o tanečníkoch a hudobníkoch. Pri rôznych oslavách starých Slovanov sa uplatňovali obradné i zábavné tance. Zo 16. storočia existujú zmienky o tancoch na priadkach, trvajúcich až do polnoci. Podľa nich sa ani svadby nezaobišli bez náruživého tanca. Zvlášť cenným slovenským tancom, ktorý sa spomína na začiatku 16. storočia a je všeobecne rozšírený v slovenskom etniku, je mužský sólový, dvojicový, štvoricový i skupinový tanec odzemok – tanec našich valachov. Ľudová tradícia ho pozná pod viacerými názvami, ktoré hovoria o jeho funkcii, sprievodných piesňach a nevyhnutných rekvizitách (po valasky, hajdúsky, hajdúch, jánošíkovský, zbojnícky, Jánošíkov tanec, čuškový, valaškový, palicový, okolo fľašky, okolo pohárikov, okolo klobúka, juhásky atď.). Výnimočne ho tancovali i ženy, alebo sa k sólistovi pripojila tanečnica.

Snímka: festivalvychodna.sk

Snímka: Ľudovít Fulla/Slovenská národná galéria, SNG

Verbovný tanec

V 18. storočí sa v súvislosti s doplňovaním armády, verbovaním, rozvíja tanec verbunk – verbovný tanec. Koncom 18. storočia robil vlastivedné výskumy Ladislav Bartholomeides. Zmienil sa o káčerovom, kohútovom a makovom (stupkovom) tanci. 25. augusta 1764 – asi pri príležitosti svojich menín – usporiadala Mária Terézia na Bratislavskom hrade tanečnú zábavu, na ktorej sa okrem nemeckých tancov tancoval i uhorský tanec.

Národné slovenské tance

Na prelome 18. a 19. storočia sa roľnícke tance stávajú národnou vizitkou pomaly sa rodiaceho meštianstva. Najmä v štyridsiatych rokoch sa v mestách usporadúvajú zábavy – národné slovenské tance – na ktorých nebol zvláštnosťou ľudový kroj, pieseň, hra a tanec. Novokomponované štvorylky, mazúrky a polky prízvukujú svoju slovenskosť najmä názvami ako Polánka, Božena, Milka, Lada, Želmíra, Milena, Anna, Anica, Živena.

Snímka: Šimoneková Heda

Snímka: Dribna. Folklórna skupina z Kyjova (okr. Stará Ľubovňa). FSP Detva/T. Szabó 1987.

Slovenský ľudový tanec sa stáva umením

V 20. storočí klasický tanečný folklór postupne odumiera, stráca na životnosti. K určitému zvratu dochádza až po druhej svetovej vojne, keď sa ľudový tanec stáva javiskovým umením. V tomto období sa začali ľudové tance zaznamenávať a to opisom, fotografiou, ba i magnetofónom a filmom. Postupne vznikali folklórne skupiny, súbory, aj súbory, ktoré sa ľudovému tancu venujú na profesionálnej úrovni. Skupín je na Slovensku viac ako sto. Sú v nich zastúpené všetky generácie, od malých detí až po starých mužov a ženy, prevažne z jednej dediny. Snažia sa o autentické stvárnenie zvykov a tradícií z ich okolia. To znamená, že ich choreografie sú stavané podľa jednotlivých osláv v roku a obsahujú tradičné piesne a hovorené slová k danému sviatku. Súbory, ktorých je viac ako sedemdesiat, postupne získavali od týchto skupín tanečné prvky, piesne, nárečie, učili sa ich tradíciám. Zameriavajú sa viac na štylistiku tanečných prvkov ako na autentické stvárňovanie. Slovensko je jednou z mála krajín, ktoré sa môžu pochváliť pestrosťou ľudových tradícií. Vďaka mladým hudobníkom a tanečníkom je folklór aj dnes atraktívny a vyhľadávaný nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Kompletnú sekciu svetových slovenských tancov si môžete prečítať v SLOVENSKEJ BIBLII

Čo sa dozviete z kompletnej sekcie?

  • Kompletne spracovanú sekciu myšlienok o svetových slovenských tancoch, ktorých pohybovo – hudobné slovenské umenie predovšetkým vidieckeho obyvateľstva, ako aj tanečné prejavy sú prispôsobené miestnym podmienkam a autorsky sa na ňom podieľali anonymní tvorcovia, ktorí ho formovali, preberali, uchovávali a pretvárali tradovaním z generácie na generáciu.

Čo je Slovenská Biblia?

  • Svetové obrazovo – duchovné dielo slovenského národa.
  • Spracovaná mozaika dokumentu 419 strán základu identity slovenského národa na ceninovom papieri.
  • 57 spracovaných kategórií diela slovenského národa.