SVETOVÁ SLOVENSKÁ KUCHYŇA

Slovensko – Svetová krajina.

Snímka: Časopis Beseda r.1962

Svetová slovenská kuchyňa

Už starí Slovania sa živili predovšetkým poľnohospodárstvom, ktoré významne ovplyvnilo ich stravovanie. Kuchyňa pozostávala z rozmanitých druhov strukovín a zeleniny, ktoré si vedeli dopestovať. Cudzie im však nebolo ani konzervovanie potravín formou údenia, solenia, sušenia alebo kvasenia. V stredoveku na trhoch bežne predávali ryby aj mäso a bolo citeľné, že sa rozmáha aj vinohradníctvo. Slovenská kuchyňa je historicky známa hlavne bravčovým mäsom, jahňacinou, múkou, zemiakmi, kapustou a mliečnymi výrobkami. Jedným zo slovenských národných jedál sú bryndzové halušky, pri ktorých sa na prípravu používa bryndza, údená slanina, zemiaky a múka.

Kuchárska kniha z roku 1870

Ján Babilon bol majstrom kuchárom, majiteľom reštaurácie v Pešti, v ktorej sa varili slovenské jedlá, a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. Vyše 20 rokov zhromažďoval recepty a poznatky z gastronómie, ktoré zhrnul do prvej slovenskej kuchárskej knihy, ktorá vyšla v slovenčine roku 1870. Recepty boli dovtedy len v novinách či časopisoch. Väčšinou si recepty slovne tradovali susedia. Babilon ako prvý pozbieral 1 500 receptov v tejto podobe. Na takmer 600 stranách môžeme nájsť recepty od výmyslu sveta. Od polievok cez prípravu rôznych omáčok, mäsa až po dezerty. Babilon sa snažil knihou podľa vlastných slov prispieť k osvete a hrdosti slovenského národa.

Snímka: Facebook/Slovensky svet

Snímka: grandmagazine.argusmedia.sk

Made in Slovakia: Bryndza

Biele slovenské zlato, aj takto sa hovorí tejto zdraviu prospešnej obžive. Bryndza patrí medzi neodmysliteľnú súčasť našej krajiny a tradícií už niekoľko desiatok rokov. Nie je však bryndza ako bryndza a zdraviu prospešná je len tá pravá. Tento národný poklad máme pred očami, no nie všetci poznáme jeho blahodarné účinky. Určite by sme bryndzu mali zaradiť do svojho jedálnička častejšie. Slovenská bryndza je prírodný biely, jemný a roztierajúci sa zrejúci syr. Vyrába sa tradičným spôsobom drvením a mletím vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Pravá bryndza obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra, takže nie je úplne hladká. Podiel ovčieho syra však musí byť väčší ako 50%, nájdete aj 100%. Mieša sa so soľou alebo špeciálnym soľným roztokom, čím sa táto metóda výroby odlišuje od výroby iných druhov ovčieho syra mimo územia Slovenska. Bryndzu, najmä tú májovú, odborníci považujú za unikátny patent prírody, prírodnú konzervu, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

Kompletnú sekciu svetovej slovenskej kuchyne si môžete prečítať v SLOVENSKEJ BIBLII

Čo sa dozviete z kompletnej sekcie?

  • Kompletne spracovanú sekciu myšlienok o svetovej slovenskej kuchyni.

Čo je Slovenská Biblia?

  • Svetové obrazovo – duchovné dielo slovenského národa.
  • Spracovaná mozaika dokumentu 419 strán základu identity slovenského národa na ceninovom papieri.
  • 57 spracovaných kategórií diela slovenského národa.